Sayfalar

16 Eylül 2010 Perşembe

Elizabeht Gilbert...


Elizabeht Gilbert belki bir çoğunuzun daha öncesinde duymuş belki okumuş olabileceği, "Ye, Dua et, Sev" kitabının ve bu kitabın devamı olan "Ye, Dua et, Evlen" kitabının yazarı. Benim yazarla tanışmamda bu kitaba rastlıyor. Sonrasında da tesadüf mü demeli, kurgusal bir işleyiş mi tam emin olmamakla birlikte çeşitli alanlarda rastlaşmalarımız devam ediyor.


Bu rastlaşmalara değinmeden evvel kitap hakkında en çarpıcı izlenimimi paylaşmak istiyorum. Bu konu önemli. Henüz tanışmayanlarımız varsa, daha olumlu bir tanışma yaşasınlar diye. "Ye, Dua Et, Sev" güzel kitap lafım yok. Ama "Pegasus Yayınları" başta olmak üzere, çevirmenlerine bir çift lafım olacak. > O ceviri nedir? Esra Makara - İstem Erdener ikillisi çevirmiş. İkinize de ayrı ayrı teşekkür (!) ederim. Çeviriniz sayesinde ciddi sinir sahibi oldum. O nasıl bir kopukluktur, nasıl bir dil bilgisidir. Ya İngilizceye hakim değiller, ya Türkçe'ye. Pek emin olamadım ben okurken. Siz siz olun, kitabı edinirken yayın evine veya çevirmenlerine dikkat edin derim. Ilk rastlantımım bu kitap oldu.

Gelelim ikinci rastlantıya...
Ekimde vizyona girecek olan ve baş rolünü Julia Roberts'ın üstlendiği, kitapla aynı adı taşıyan filmin vizyona gireceğini öğrenmem oldu. Filmi şahsen merak ediyorum. Kitabı okurken çektiğim eziyeti filmi izlerken çekmeyeceğime inandırdım kendimi garip bir şekilde.
Hadi hayırlısı...

Son rastlantım Şubat 2009'da yapılmış olan bir konferansı geçenlerde izlemem ile oldu.


Bu konferas "Deha üzerine". Gilbert bu konferansta, birçok kesime göre biraz farklı olarak bir tez öne sürüyor. Bu tez, sanatçılara, yaratan ve nadir bulunan bu insanlara, "dahi" demek yerine "deha" demenin daha doğru bir kullanım olabileceği üzerine. Bu tezi hem kendi hayatından, hem biriktirdiklerinden yola çıkarak espirili ve etkileyici bir konuşmayla katılımcılara sunmuş. TED de bizelere tabi. Konferansı > http://www.ted.com/talks/elizabeth_gilbert_on_genius.html adresine tıklayıp izleyebilirsiniz. =)

PS: Yolu kesişmemiş olanlar Elizabeht Gilbert ile tanışsınlar istedim. Neden? İnanın bende bilmiyorum. Bilgi bu paylaşıldıkça güzel, değil mi ama =))

2 yorum:

  1. ceviri gercekten berbat, kitabi okumak icin resmen bir savas veriyorum!!!

    YanıtlaSil
  2. Filmini izlemenizi de tavsiye ederim. Bu kadar uğraş verdikten sonra, hafızayı tazeliyor, bir parça da dinlendiriyor =)

    YanıtlaSil