Sayfalar

8 Mart 2010 Pazartesi

8 MART! Illa ki kutlanacaksa, bu yazımla kutlayanları kutluyorum.

8 MART Dünya Kadınlar Günü! EEee 9 Mart' ta kadın olmuyor muyuz? 365 Günde 1 gün kadınlara verildi diye, bir zil takıp oynamadığımız kalıyor. Üstelik bugünün neden Kadınlar Günü olduğunu bilmeden kutlayanlara, ayrıca kutlu olsun bugun!

Bu dünyanın yarısı kadınlardan oluşuyor, deniliyor. O zaman, neden yılın yarısı KADINLAR GÜNÜ diye kutlanmıyor? Herkes kadın haklarından bahsediyor da, neden kadınlara HAK gibi verilen bir gün kutlanıyor? Neden kadın hakları verilmeli diye yaygara kopartılıyor? Yaşama Hakkı vermek neden erkeklere bırakılıyor?

Bugün herhangi bir yaşanmışlığın yıl dönümü değil! (Temsili bir gün kabul ediliyor.)
Bugün bir memleketin özgürlüğüne kavuştuğu gün değil!
Bugün dünyanın akışını değiştiren bir olay yaşanmadı!
Bugün gelecek için çok önemli bir bilgi icat edilmedi, keşfedilmedi!
...

Bu nedenlerle ki bence, kutlanmaya değer bir durum yok bugün! Neden genele mal edilmiş bir gün, sadece 1 Gün hatırlanmak (hatırlamak) için kutlanır? İşte bunu benim anlayabilmem cidden pek mümkün değil!

Bugün 8 MART! Bugün benim için kutlanacak herhangi bir gün değil. Ama illa ki kutlanacaksa, bu yazımla kutlayanları kutluyorum.

PS: İnsanlığın yaşadığı bir trajediyi sadece 1 gün hatırlamayı tercih edenlere de günün anlam ve önemini anlatan aşağıdaki yazıyı armağan ediyorum. Kabul ola...

"Birleşmiş Milletler tarafından 1977 yılında ilan edilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün geçmişi çok eskilere dayanıyor.
Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmak yolunda verdiği savaşın temsili başlangıcı 8 Mart 1857 yılında ABD’nin New York kentinde başladı. Konfeksiyon ve tekstil fabrikalarında çalışan 40.000 işçinin insanlık dışı çalışma koşullarına ve düşük ücrete karşı başlattığı grev, polisin saldırısıyla kanlı bitti. Saldırı sırasında çıkan yangında çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katıldı.
1910 yılında Danimarka’nın Kopenhag kentinde toplanan 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında, Almanya Sosyal Demokrat Parti önderlerinden Clara Zetkin, bu yangında yaşamını yitiren 129 kadın işçi anısına 8 Mart gününün Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmasını önerdi. Kadın hakları hareketini, özellikle oy hakkını onurlandırmayı amaçlayan Kadınlar Günü önerisi oy birliği ile kabul edildi.
1975 yılında Dünya Kadınlar Yılı’nı ilan eden Birleşmiş Milletler Örgütü, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın tüm kadınlar için Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kararlaştırdı. Kadınlara eşit hakların verilmesinin Dünya barışını güçlendireceği kabul edildi.
Böylece 8 Mart, dünyada kadınların yüzyıldır yürüttüğü özgürleşme mücadelesinin kutlandığı ve kadınların güncel taleplerinin ifade edildiği bir gün haline geldi."
Kaynak: http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/260227.asp

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder